O termoizolație de calitate vă va oferi două beneficii importante: economie esențială la facturile de energie electrică și un confort termic crescut. Principala funcție a straturilor de materiale termoizolatoare este aceea de a împiedica transferul de căldură de la interior la exterior și invers. Cu cât rezistența la transfer este mai crescută, cu atât este mai eficientă termoizolația.

Pentru a înțelege mai clar cum funcționează termoizolațiile, este necesar să înțelegem modalitățile de transfer termic. Conducția este fenomenul de transmitere al căldurii prin masa unui corp. 

Convecția este transmiterea căldurii cu ajutorul curenților de fluid, naturali sau artificiali. De exemplu știm că în interiorul caselor aerul cald se ridică, pe când cel rece coboară. Radiația termică este transferul liniar de căldură, este alcătuită din undele electromagnetice emise de orice corp cald.

Majoritatea termoizolațiilor funcționează prin reducerea transferului termic prin conducție și într-o măsură mai mică, a transferului prin convecție. Barierele radiante și izolațiile termice reflective acționează prin reducerea aportului de căldură radiantă. Pentru a fi eficiente, suprafața de reflexie trebuie să fie expusă.

Indiferent de modul de transfer, căldura circulă din spațiile calde, înspre cele reci, până nu mai există diferență de temperatură. Acest lucru înseamnă că pe timpul iernii, aerul cald din spațiile încălzite migrează înspre spațiile adiacente,  neîncălzite, cum ar fi subsolul, garajul, sau la exterior. În timpul verii, procesul este inversat. Căldura pătrunde la interior. Astfel, pentru a menține confortul termic realizăm o termoizolare a locuinței. 

Valoarea R

Există mai mulți factori care determină eficiența unui material izolator. Conductivitatea termică reprezintă capacitatea unui material de a transmite căldura. Cu cât valoarea coeficientului de conductivitate termică a unui material este mai mică, cu atât materialul este mai izolant. Grosimea materialul este, de asemenea, relevantă. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât crește eficiența termoizolației.

Rezistența termică (R) este reprezentată de raportul dintre grosimea materialului și coeficientul de conductivitate termică. Mai exact este vorba de capacitatea materialului de a rezista fluxului de căldură care trece prin el. O valoare R ridicată înseamnă o termoizolație eficientă.

Eficiența materialelor izolatoare depinde în mare măsură și de locul și modul în care acestea sunt aplicate. În funcție de climă și de alte aspect, cum ar fi sistemul de răcire sau încălzire, sau de zonele pe care doriți să le izolați, valoarea R recomandată de specialiști diferă.

Pentru a calcula valoarea R a mai multor straturi diferite de materiale, însumați valoarea fiecărui material în parte. Dacă o clădire este bine izolată, acest lucru duce la o creștere a valorii lui R și la reducerea transferului de căldură. 

 

SHARE

Cea mai bună OFERTĂ

Ai nevoie de materiale de construcții de cea mai bună calitate? Ai ajuns unde trebuie.

ADEPLAST

Cel mai important producator roman de materiale de construcţii cu patru platforme industriale, Adeplast este lider in tara, cu multiple recunoasteri in toata Europa.

Distribuitori

Distribuitori
Politica Cookie | Modifică preferințele privind COOKIE-urile
AdePlast © 2018. Toate drepturile sunt rezervate.