Gletuirea reprezintă o etapă vitală în realizarea unei locuințe, fie că este vorba despre construirea ei de la zero sau despre renovare. Alegerea unui specialist pentru a face această activitate va reprezenta un beneficiu deoarece nu trebuie să vă faceți griji în ceea ce privește rezultatele finale. Totuși, dacă vreți să vă aventurați în gletuirea propriei locuințe, acest articol vă va oferi informații clare despre tipurile de glet care există și cum puteți alege cea mai bună decizie pentru dumneavoastră.

Glet de încărcare – cum și când îl alegi?

Gletul de încărcare, așa  cum îi spune și numele,  are rolul de a încărcarca pereții cu un anume scop. El se folosește pentru a îndrepta suprafața și a o egaliza, în cazul în care există denivelări, mai ales după aplicarea unei izolații, de exemplu cu polistiren. Chiar dacă este folosit un polistiren foarte calitativ, cum este polistirenul expandat EPS 80+, specialiștii recomandă să se folosească întotdeauna un glet de încărcare înainte de a se aplica lavabila. Gleturile de încărcare pot fi applicate direct peste tencuială sau chiar peste cărămidă, iar la baza acestora stă ipsosul. De obicei, gleturile de încărcare se folosesc la interior, dar există și produse speciale pentru exterior. Obținerea unei suprafețe netede este necesară pentru buna aplicare a unei vopsele, dar și pentru a beneficia de avantajele unei vopsele premium – opacitate, termoizolație, culoare intensă. Dacă vă doriți să aplicați vopsea, atunci deja știți vă doriți să apelați la un glet de încărcare pentru nivelarea pereților, nu la unul de finisare.

Glet de finisare – când și cum îl alegi?

Gletul de finisare reprezintă o variantă mai fină a gletului, iar scopul acestuia este dat chiar de numele lui. De cele mai multe ori, gleturile de finisare se aplică peste gleturile de încărcare, în loc de o posibilă vopsea. De menționat este și faptul că acestea sunt pe bază de ciment alb, nu pe bază de ipsos, precum gleturile de încărcare. Alegerea gletului de finisare se face în funcție de calitatea de finisaj care se dorește pentru încăpere, aceasta fiind împărțită pe valori de la Q1 la Q4:

• Q1 – Finisare fără cerințe estetice – alegeți un glet de finisare cu un nivel Q1 pentru băi și bucătării sau pentru încăperile unde vreți să aplicați gresie sau faianță. Astfel, nu se solicită nicio cerință estetică și există un material care va acoperi în întregime gletul.

• Q2 – Finisare cu cerințe estetice minime – Dacă vă doriți să apelați la o tencuială decorativă precum este Sauber Dekor , atunci ar fi indicat să alegeți înainte un glet de finisare cu nivelul Q2. Acest nivel va însemna că se vor putea observa urmele de gletuire, dar tencuiala decorativă texturată va acoperi acest lucru și chiar se va vedea mai bine.

• Q3 – Finisare cu cerințe estetice medii – alegeți acest nivel al gletului de finisare mai ales dacă plănuiți să aplicați un tapet fin, cu aspect mat sau o vopsea mată. Rolul acestui glet de finisare este de a acoperi porii peretelui și de a ajuta la nivelarea texturii astfel încât tapetul sau lavabila să se întindă uniform.

• Q4 – Finisare cu cerințe estetice impecabile – Dacă vă doriți o suprafață perfect netedă pentru aplicarea unui tapet lucios, metalizat sau cu alte efecte, precum și o alegere a unei vopsele în același ton, suprafața trebuie netezită perfect cu un glet de finisare mai gros, care să atingă nivelul Q4.

 

SHARE

Cea mai bună OFERTĂ

Ai nevoie de materiale de construcții de cea mai bună calitate? Ai ajuns unde trebuie.

ADEPLAST

Cel mai important producator roman de materiale de construcţii cu patru platforme industriale, Adeplast este lider in tara, cu multiple recunoasteri in toata Europa.

Distribuitori

Distribuitori
Politica Cookie | Modifică preferințele privind COOKIE-urile
AdePlast © 2018. Toate drepturile sunt rezervate.