Fundația este acea parte a construcției cu rol de transmitere a înărcărilor construcției la terenul de fundare. Tipul fundației, dimensiunile și armarea acesteia joacă un rol extrem de important. O fundație proiectată sau executată greșit pune în pericol întreaga structură a casei, iar reparațiile ulterioare sunt dificil sau imposibil de executat.

Fundaţia

În momentul proiectării unei case, este nevoie de o serie de date care vor asigura turnarea unei fundaţii solide şi adaptate condiţiilor locației alese. Va fi nevoie de un studiu geotehnic al zonei, în vederea obţinerii informaţiilor exacte legate de calitatea solului în zona în care se va construi casa, de tipul de sol şi de riscul seismic. Același studiu geotehnic stabilește limita de îngheţ din zona respectivă.

Astfel, se va stabili adâncimea la care se vor efectua săpăturile pentru turnarea fundaţiei.

Turnarea fundaţiei

Atunci când se toarnă fundaţia unei case, trebuie să se ţină cont de următorii pași: trasarea fundaţiei, săparea, turnarea betonului de egalizare, montarea armăturii, turnarea tălpii fundaţiei, turnarea elevaţiei, umplerea, turnarea plăcii şi uscarea.

Pe lângă datele furnizate de studiul geotehnic, pentru turnarea fundaţiei se va ţine cont de informaţiile legate de suprafaţa pe care se va amprenta casa, etajele şi orice alt element legat de greutatea construcţiei. În funcţie de calculele efectuate, se poate aproxima greutatea totală pe care trebuie să o susţină fundaţia, stabilindu-se grosimea pereţilor fundaţiei şi materialele care vor fi folosite pentru turnarea acesteia.

Calitatea fundaţiei

O fundaţie bine proiectată şi bine turnată înseamnă o fundaţie robustă, hidroizolată( pentru a nu permite infiltraţia apei) care ar duce la deterioararea construcţiei şi supusă unui proces de uscare finală adecvat.

Hidroizolaţia fundaţiei este vitală atunci când se construieşte o casă. Dacă baza casei nu prezintă rezistenţă în faţa umidităţii, apa se va infiltra în ziduri şi va conduce la deteriorarea acestora, nesiguranţa instalaţiilor electrice şi la apariţia petelor şi a mucegaiului. Dacă hidroizolaţia fundaţiei este eficientă, atunci se va proteja structura de rezistenţă a casei, aspectul general şi sănătatea locatarilor.

Hidroizolaţia fundaţiei poate fi realizată cu membrane PVC şi cu membrane anti-condens, sau se va apela la aditivi speciali care au rolul de a conferi betonului proprietatea de impermeabilitate.

Garanţia fundaţiei

Calitatea unei fundaţii se păstrează doar în anumite condiţii. Continuarea lucrării de construire a casei se va demara imediat ce procesul de uscare al fundaţiei s-a încheiat. O fundaţie lăsată o perioadă lungă de timp în intemperii, nu va mai putea fi folosită ca bază pentru o construcţie, calitatea acesteia fiind avariată de condiţiile meteorologice extreme.

 

SHARE

Cea mai bună OFERTĂ

Ai nevoie de materiale de construcții de cea mai bună calitate? Ai ajuns unde trebuie.

ADEPLAST

Cel mai important producator roman de materiale de construcţii cu patru platforme industriale, Adeplast este lider in tara, cu multiple recunoasteri in toata Europa.

Distribuitori

Distribuitori
Politica Cookie | Modifică preferințele privind COOKIE-urile
AdePlast © 2018. Toate drepturile sunt rezervate.