Izolația unei locuințe este extrem de importantă, iar impactul acesteia asupra stilului nostru de viață este destul de evident. Ceea ce trebuie să știm foarte bine, chiar încă din stadiul proiectării locuinței, dacă vorbim de o construcție nouă, este că așa cum izolația casei poate îmbunătăți calitatea confortului din interior, atât termic, financiar, cât și din perspectiva sănătății, însă la fel de bine ea poate aduce și bătăi de cap dacă nu este realizată corect.

Când ne gândim la izolația casei, de cele mai multe ori privim spre pereții acesteia, pentru că acolo sunt ferestrele și ușile, pe acolo se pierde căldura, însă agentul termic este pierdut și prin fundație, acoperiș sau pod- zone ce se fac vinovate pentru costurile de întreținere pe care trebuie să le suportăm lună de lună. 

În ceea ce privește izolația podului, sunt mai multe necunoscute ce trebuie luate în calcul.

În primul rând, dacă vorbim de o construcție nouă și nu una veche în renovare, izolația podului și acoperișului ar trebui să se facă odată cu realizarea acestora. În felul acesta ești scutit de un deranj suplimentar. Sunt situații în care proprietarii care aleg să izoleze podul când deja toată casa este finisată, lucrurile sunt puse toate la locul lor și asta pentru că nu au anticipat disconfortul la care aveau să fie supuși.

Totodată, trebuie avută în vedere natura podului, dacă acesta va fi un spațiu încălzit, dacă se dorește transformarea lui în mansardă sau pur și simplu va fi un spațiu unde probabil nu veți ajunge foarte des sau vă veți depozita anumite obiecte. De ce este important acest lucru? Pentru că astfel, fie aveți posibilitatea, în funcție de buget, să izolați doar acoperișul, doar partea inferioară a podului (planșeul dintre ultimul etaj și acoperiș) sau ambele, inclusiv planșeul pe partea dinspre interiorul locuinței. Ambele variante se recomandă, mai ales în cazul în care podul dumneavoastră va fi locuit.

Să presupunem că ați terminat construcția casei și vă orientați abia acum către acest lucru, termoizolația în partea superioară a casei. În această circumstanță, soluția cea mai la îndemână este să izolați podul.

Cum izolezi podul?

Mai înainte de toate ne orientăm la materialul din care este realizat planșeul. Cele mai comune variante prin care sunt realizate părțile despărțitoare între ultimul etaj și pod sunt betonul armat sau lemnul. În cazul betonului armat situația este un pic mai simplă, structura este suficient de rezistentă pentru a susține greutate și, de asemenea, vă permite, fără riscuri, să vă deplasați dintr-o parte în alta, fapt ce ușurează montarea izolației. Astfel, fie că alegeți vata minerală (bazaltică sau de sticlă) sau polistiren (expandat sau extrudat), etapele de realizare sunt: 

Pentru vată minerală:

1. Sub formă de rolă sau plăci, vata minerală se așterne direct pe planșeu dintr-un capăt în celălalt și poate fi lăsată ca atare, asta dacă nu veți utiliza în niciun fel podul.

2. Construiți un cadru din lemn pe toată suprafața planșeului divizat, în interior, pe lungime sau lățime ori în ambele direcții obținând în felul acesta pătrate sau dreptunghiuri în care veți insera vata minerală. Aceasta trebuie tăiată un pic mai lată decât spațiul alocat, împinsă cu grijă, pentru a elimina golurile de aer, dar nu tasată pentru a-și păstra eficiența termică. Deasupra acestui sistem puteți monta scânduri din lemn sau plăci din OSB, astfel putând accesa și traversa podul ori de câte ori este nevoie.

În ceea ce privește dimensiunea stratului de vată minerală, pentru o termoizolație eficientă a podului se recomandă 20 cm de izolație.

Pentru polistiren:

1. Și acesta, ca și în cazul vatei minerale, se poate aplica direct pe planșeu, fără niciun alt finisaj deasupra. Pentru această variantă se recomandă polistirenul expandat. Dată fiind expunerea lui, fără nicio altă protecție suplimentară, polistirenul expandat nu se va deforma din cauza variațiilor de umiditate, va permite planșeului să respire deoarece este un produs cu pori deschiși.

2. Polistirenul, fie el expandat sau extrudat va fi acoperit de scânduri din lemn sau panouri OSB pentru a facilita accesul. Dimensiunea polistirenului pentru izolația podului ar trebui să fie de minim 10 cm. Unii afirmă: cu cât mai gros stratul de izolație, cu atât mai bine. În realitate, în cazul polistirenului ceea ce contează cu adevărat este densitatea lui care pentru două plăci de aceeași grosime poate fi diferită, fapt care va influența atmosfera din locuința voastră.

 

 

SHARE

Cea mai bună OFERTĂ

Ai nevoie de materiale de construcții de cea mai bună calitate? Ai ajuns unde trebuie.

ADEPLAST

Cel mai important producator roman de materiale de construcţii cu patru platforme industriale, Adeplast este lider in tara, cu multiple recunoasteri in toata Europa.

Distribuitori

Distribuitori
Politica Cookie | Modifică preferințele privind COOKIE-urile
AdePlast © 2018. Toate drepturile sunt rezervate.