Camera de baie este un spaţiu expus excesiv umidităţii. Într-o astfel de încăpere, hidroizolaţia joacă un rol decisiv. O baie bine izolată nu va permite infiltrarea apei, inundarea spaţiilor de dedesubt, deteriorarea pereţilor şi tavanului sau degradarea calităţii aerului. Pe lângă materialele folosite la hidroizolaţie şi cele care îmbracă pereţii şi podeaua, o baie presupune şi  câteva reguli de întreţinere, cum ar fi aerisirea, ventilarea şi ştergerea periodică.

Hidroizolaţia

Materialele necesare pentru realizarea hidroizolaţiei unei băi diferă în funcţie de etapa construcţiei. În cazul băilor, pereţii pot fi izolaţi prin aplicarea de polistiren extrudat, folii de aluminiu, hârtie cerată, polietilena sau cartonul bituminat. Podeaua, în cazul unei băi, necesită o hidroizolaţie suplimentară, în special dacă se adoptă ideea instalaţiilor deschise, gen duş pe pardoseală.

Hidroizolaţia podelei

Camera amenajată pentru baie presupune o hidroizolaţie solidă, iar un duş deschis impune o suplimentare a acesteia. Pentru podeaua duşului, dar şi a întregii băi este recomandată aplicarea membranei bituminoase hidroizolantă, flexibilă, care are rolul de a acoperi toate fisurile şi de a stopa total infiltrararea apei.

Canalizarea

Un rol foarte important în protejarea hidroizolaţiei unei băi îl are canalizarea. Cea mai mică problemă la sistemul de canalizare din baie va permite infiltrarea apei, inundarea etajului inferior, deteriorarea hidroizolaţiei şi a pereţilor, plus instalarea igrasiei. Astfel, hidroizolaţia băii va suferi avarii. Capacitatea canalului va fi aleasă în funcţie de volumul de apă estimativ, astfel încât să facă faţă debitului, iar întregul sistem de scurgere va trebui să funcţioneze ireproşabil.

Protejarea pereţilor şi podelei

După ce a fost aplicată hidroizolaţia, pereţii şi podeaua vor fi îmbrăcate în materialele preferate de fiecare. Fiind vorba despre baie, se vor alege materiale care nu permit infiltrarea apei şi a umidităţii. Faianţa şi gresia reprezintă cele mai la îndemână şi cel mai des adoptate metode de îmbrăcare a unei băi. Însă, ideile pot fi mult mai îndrăzneţe, existând materiale care au rolul de a suplimenta hidroizolaţia băii, de a nu pemite apei şi umezelei să pătrundă în pereţi şi. Astfel, se poate opta pentru lemnul natur tratat foarte bine, pentru cărămida aparentă, piatra decorativă sau marmura. Pentru pereţi, tapetul cu rezistenţă mare la umiditate este o variantă, fiind destinat strict unor astfel de spaţii. De asemenea, se poate alege vopseaua cu grad mare de protecţie în faţa umidităţii.

Ventilaţia şi aerisirea

Foarte important pentru ca o baie să fie protejată în faţa umidităţii excesive şi a urmărilor neplăcute ale acesteia, este ca încăperea de baie să aibă o sursă de aer, să se poată ventila permanent şi aerisi. Mai mult, izolaţia se poate proteja printr-o disciplină a fiecărui, orice surplus de apă de pe pereţi şi podea fiind înlăturat prin ştergere.

 

SHARE

Cea mai bună OFERTĂ

Ai nevoie de materiale de construcții de cea mai bună calitate? Ai ajuns unde trebuie.

ADEPLAST

Cel mai important producator roman de materiale de construcţii cu patru platforme industriale, Adeplast este lider in tara, cu multiple recunoasteri in toata Europa.

Distribuitori

Distribuitori
Politica Cookie | Modifică preferințele privind COOKIE-urile
AdePlast © 2018. Toate drepturile sunt rezervate.