Fațada casei reprezintă cartea noastră de vizită, iar dacă dorim să atragem admirația tuturor celor care trec pe lângă locuința noastră, trebuie să ne asigurăm că avem o casă cât mai îngrijită la exterior. Din acest motiv, din ce în ce mai multe persoane aleg tencuiala decorativă pentru fațada casei, aceasta reprezentând atât o alegere estetică și eficientă.

Ce este tencuiala decorativă și ce avantaje are?

Tencuiala decorativă reprezintă un ultim strat ce se aplică pe fațada casei, care are rol estetic, dar și de protecție împotriva factorilor de mediu. Tencuiala decorativă acționează ca o adevărată barieră pentru factorii externi care pot afecta structura clădirii, fiind realizată dintr-un amestec de rășini, ingrediente minerale, pigmenți, aditivi și apă. Printre avantajele tencuielii decorative putem aminti și: rezistența în timp a clădirii, asigurarea circulației constante a vaporilor de apă sau diminuarea riscului de apariție a igrasiei la interior. Bineînțeles, atunci când vorbim de rezistența tencuielii decorative, vorbim de o rezistență crescută la intemperii, la poluanții chimici, la razele UV, ciuperci și mucegaiuri.

Rolul estetic al tencuielii decorative

În momentul în care alegem tencuiala decorativă, trebuie să avem în vedere textura și granulația, pentru că acestea permit obținerea efectelor  variate de finisare. De exemplu, putem alege o tencuiala decorativă fină, obținută la granulații mici, cu aspect de bob de orez, o tencuială cu un aspect uniform sau o tencuială cu un aspect de coajă de copac, zgâriată sau striată, în funcție de efectul vizual pe care vrei să îl obții. În același timp, trebuie să ții cont de faptul că dimensiunea granulației se află într-o directă legătură cu consumul de material. Cu cât granulația este mai mare, cu atât grosimea stratului de tencuială este mai mare, iar consumul de material este mai ridicat. La polul opus, un strat prea subțire de tencuială decorativă va afecta atât aspectul final al fațadei, cât și gradul de protecție sau izolare pe care aceasta îl oferă.

Tipuri de tencuială decorativă

Tencuielile decorative se deosebesc între ele prin compoziția chimică pe care o au. Principalele tipuri de tencuieli decorative sunt următoarele:

Tencuieli acrilice,  în a căror componență intră rășini acrilice, pigmenți și diverse materiale de umplutură, conferind o elasticitate mai mare și un grad ridicat de hidrofobizare.

Tencuieli silicatice, realizate din rășini, silicați și materiale de umplutură, ce ies în evidență printr-un grad mai mare de permeabilitate și o rezistență crescută la alge, licheni și mușchi și sunt recomandate pentru fațadele termoizolate cu vată minerală și la fațadele vechi.

Tencuieli siliconice, realizate din rășini siliconice, pigmenți și materiale de umplutură, fiind permeabile la vapori și rezistente la murdărie, ultraviolete și condiții atmosferice extreme, recomandate pentru zonele de munte sau de mare, acolo unde aerul este salin.

Tencuieli minerale,  realizate din ciment alb, var și pietricele de marmură, cu un rol estetic deosebit

Tencuielile decorative reprezintă cea mai bună alegere atunci când îți dorești să ai o fațadă cu un aspect estetic plăcut și o protecție ridicată.

 

SHARE

Cea mai bună OFERTĂ

Ai nevoie de materiale de construcții de cea mai bună calitate? Ai ajuns unde trebuie.

ADEPLAST

Cel mai important producator roman de materiale de construcţii cu patru platforme industriale, Adeplast este lider in tara, cu multiple recunoasteri in toata Europa.

Distribuitori

Distribuitori
Politica Cookie | Modifică preferințele privind COOKIE-urile
AdePlast © 2018. Toate drepturile sunt rezervate.