Te gândești deja la renovarea locuinței și vrei să faci lista cu materialele necesare? Îți spunem noi ce ar trebui să se regăsească pe lista ta: gletul! Gletuirea pereților este o etapă importantă în zugrăvirea unei locuințe, rolul gletului fiind acela de a repara toate neregularitățile pereților. Dacă îți dorești pereți drepți, impecabili, dar și rezistenți în timp, atunci nu ar trebui să sari peste această etapă!

Înainte de a merge în primul magazin să cumperi glet, ar trebui să știi că există două tipuri generale de glet: gletul de încărcătură și cel de finisaj. Gletul de încărcătură se folosește pentru nivelarea suprafețelor și nivelarea lor, în timp ce al doilea tip de glet se folosește pentru finisarea suprafețelor.

Gletul de încărcătură – cum îl alegi și cum se aplică?

Gletul de încărcătură are la bază ipsosul, acesta având rolul de a preveni apariția fisurilor pe pereți. Acest tip de glet se aplică direct peste tencuială sau peste cărămidă, procesul de aplicare fiind destul de ușor. Gleturile se amestecă prin presare, folosind cantitatea de apă recomandată de producător, la viteză mică, pentru a evita antrenarea de aer în masa de material. După aproximativ o oră de la prepararea gletului, acesta se poate aplica pe perete folosind o gletieră de inox. Aplicarea gletului se face prin mișcări scurte, verticale, de jos în sus. Timpul de uscare în cazul gletului de încărcare poate fi și de 2 zile, în funcție de grosimea stratului aplicat.

Atât în cazul gletului de încărcătură, cât și în cazul gletului de finisaj, există două reguli importante pe care trebuie să le respecți: timpul de uscare și aplicarea altor straturi dupa ce straturile aplicate anterior sunt uscate. Atenție însă să nu confunzi timpul de întărire cu cel de uscare. Gletul se întărește mai repede, dar asta nu înseamnă că se usucă la fel de repede. Citește cu foarte mare atenție indicațiile producătorului!

Iată câteva tipuri de glet de încărcare pe care ți le recomandăm:

GM 126 – glet de încărcare pentru interior cu porus X, permeabil la vapori și rezistent la radiații ultraviolete

SGC 20 – superglet de ciment, rezistent la umezeală și cu o rezistență mecanică mare în timp

GM T-Max – glet pe bază de ipsos ce poate fi aplicat atât manual, cât și mecanizat, cu ajutorul mașinii de gletuit

 

Gletul de finisaj – ce avantaje are?

Gletul de finisaj este realizat de obicei pe bază de ciment alb și se aplică peste gletul de încărcare. Acest tip de glet este foarte fin și foarte alb, având avantajul de a permite o aplicare mult mai ușoară a vopselei lavabile și în același timp de a reduce consumul de vopsea. Stratul de glet de finisaj este extrem de rezistent și durabil în timp dacă alegi un produs de o calitate superioară. Dacă vrei să obții suprafețe foarte netede și pereți perfecți, noi îți recomandăm gletul de interior cu porus X GM 127 . Aplicarea acestui tip de glet se face în straturi subțiri cu ajutorul unei gletiere din oțel inoxidabil. Dacă ai nevoie de mai mult straturi de glet, se recomandă un timp de uscare de minim 6 ore între straturi. După uscarea gletului de finisaj, pereții se șlefuiesc ușor cu glasspapier foarte fin și ulterior poate fi aplicată vopseaua lavabilă.

După cum poți observa, dacă vrei să ai niște pereți drepți și fini, trebuie să acorzi atenție sporită acestei etape de gletuire. Alege produsele potrivite, aplică-le conform recomandărilor producătorilor și deja ești cu un pas mai aproape de rezultatul final dorit!

 

SHARE

Cea mai bună OFERTĂ

Ai nevoie de materiale de construcții de cea mai bună calitate? Ai ajuns unde trebuie.

ADEPLAST

Cel mai important producator roman de materiale de construcţii cu patru platforme industriale, Adeplast este lider in tara, cu multiple recunoasteri in toata Europa.

Distribuitori

Distribuitori
Politica Cookie | Modifică preferințele privind COOKIE-urile
AdePlast © 2018. Toate drepturile sunt rezervate.