Vata minerală bazaltică reprezintă un material termoizolant cu o istorie de peste 2 secole, însă se observă o creștere a interesului pentru acest tip de material, în ultimii ani. Acest interes ridicat față de vata minerală bazaltică a apărut ca urmare a conștientizării oamenilor cu privire la impactul anumitor materiale folosite în izolarea locuințelor asupra mediului înconjurător și al sănătății.

Vata minerală bazaltică are o textură lânoasă și este mai aspră și mai densă decât vata de sticlă, datorită materialului principal din care are produsă, și anume roca. Acest tip de materiel termoizolator se obține din bazalt topit prin învârtire într-o centrifugă, formându-se astfel fibre scurte multidirecționale. 

Vata minerală bazaltică – avantaje

Rezistență termică ridicată: studiile au demonstrat faptul că vata minerală bazaltică înregistreză valori bune ale rezistenței termice, fiind mai eficientă decât vata de sticlă sau celuloza.

Permeabilitatea la vapori: coeficientul de absorbție al vaporilor este foarte ridicat, asigurând o trecere liberă a vaporilor de apă.

Rezistența la foc: datorită compoziției și a punctului mare de topire al vatei bazaltice (punctul de topire este de peste 1.000 grade Celsius), aceasta are o rezistență ridicată la foc, având euroclasa de reacție la foc A1.

Absorbția de apă: datorită naturii non-poroase a fibrelor, vata minerală bazaltică este foarte rezistentă la absorbția de apă, fibrele de vată minerală permițând scurgerea apei fără producerea daunelor.

Impact redus asupra mediului: vata minerală bazaltică este considerată un produs verde pentru conținutul ridicat de material reciclabil. 

Unde putem folosi vata minerală bazaltică?

Vata minerală bazaltică poate fi folosită la izolarea întregii locuințe, fiind un foarte bun izolator termic și fonic. Pe lângă locuințele rezidențiale, vata minerală bazaltică este perfectă și în cazul clădirilor cu factor de risc ridicat (spitale, școli, spații de evenimente) sau în cazul clădirilor destinate materialelor combustibile, tocmai datorită rezistenței mari la foc. Mai mult decât atât, vata minerală bazaltică este recomandată și în spații cu un grad de umiditate ridicat, cum ar fi spălătorii sau bucătării ale restaurantelor. Nu în ultimul rând, datorită capacităților excelente de izolare fonică, vata minerală bazaltică este recomandată pentru clădirile aflate în zone zgomotoase. Deși vata minerală bazaltică nu conține substanțe chimice sau lianți din formaldehide, se recomandă folosirea unui echipament de protecție în momentul utilizării acesteia pentru că poate provoca mâncărimi în cazul persoanelor mai sensibile.

Vata minerală bazaltică are și un preț accesibil și este rezistentă în timp, deci ai toate motivele să iei în considerare această variantă în momentul în care vrei să îți izolezi locuința sau orice alt spațiu.

 

SHARE

Cea mai bună OFERTĂ

Ai nevoie de materiale de construcții de cea mai bună calitate? Ai ajuns unde trebuie.

ADEPLAST

Cel mai important producator roman de materiale de construcţii cu patru platforme industriale, Adeplast este lider in tara, cu multiple recunoasteri in toata Europa.

Distribuitori

Distribuitori
Politica Cookie | Modifică preferințele privind COOKIE-urile
AdePlast © 2018. Toate drepturile sunt rezervate.